Jak správně změřit dveře: Podrobný návod pro perfektní výsledek

Výměna dveří může být skvělým způsobem, jak oživit interiér vašeho domova. Ať už renovujete starší nemovitost nebo stavíte nový dům, správné zaměření dveří je klíčové pro dosažení perfektního výsledku. V tomto článku se podrobně podíváme na to, jak přesně změřit dveře, aby nové dveře dokonale pasovaly do stávajícího otvoru.

Proč je přesné měření tak důležité?

Přesnost při měření dveří je naprosto zásadní. I malá nepřesnost může vést k tomu, že nové dveře nebudou správně pasovat, budou se vzpříčovat nebo nebude možné je vůbec namontovat. To může být nejen frustrující, ale také nákladné, pokud budete muset dveře vyměnit.

Správné zaměření také zajistí, že dveře budou správně fungovat a budou vypadat esteticky příjemně. Mezery mezi dveřmi a zárubní by měly být rovnoměrné a dveře by se měly hladce otevírat a zavírat.

mereni_dveri

Krok za krokem: Jak změřit dveře

1. Změřte výšku otvoru

Prvním krokem je změření výšky stavebního otvoru. Použijte svinovací metr a změřte vzdálenost od spodního okraje otvoru (prahu) až po horní okraj otvoru. Je důležité najít a změřit nejužší místo výšky otvoru. Zapište si naměřenou hodnotu.

Od naměřené výšky otvoru odečtěte 3 cm. Tato hodnota představuje maximální výšku dveří, které můžete do otvoru instalovat. Například pokud jste naměřili výšku otvoru 210 cm, maximální výška dveří bude 207 cm.

2. Změřte šířku otvoru

Dalším krokem je změření šířky stavebního otvoru. Opět použijte svinovací metr a změřte vzdálenost mezi levým a pravým okrajem otvoru. I zde je důležité najít a změřit nejužší místo šířky otvoru. Zapište si naměřenou hodnotu.

Od naměřené šířky otvoru odečtěte 2 cm z každé strany. Tato hodnota představuje maximální šířku dveří, které můžete do otvoru instalovat. Například pokud jste naměřili šířku otvoru 90 cm, maximální šířka dveří bude 86 cm.

Proč odečítáme centimetry?

Možná vás napadne, proč odečítáme 3 cm od výšky a 2 cm od šířky na každé straně. Tyto odečítané hodnoty zajišťují dostatečný prostor pro montáž a správné vyštelování dveří do otvoru. Dveře by neměly být přesně na míru otvoru, ale o něco menší, aby byl prostor pro panty, těsnění a drobné vyrovnání.

Standardní rozměry dveří dle ČSN

Při výběru nových dveří se můžete setkat se standardními rozměry dle české normy ČSN. Nejčastější šířky interiérových dveří jsou:

  • 60 cm
  • 70 cm
  • 80 cm
  • 90 cm

Standardní výška dveří je pak 197 cm. Tyto rozměry se vztahují na samotné dveřní křídlo bez zárubně.

U vchodových dveří je minimální šířka stanovena na 90 cm, aby byl zajištěn pohodlný průchod i pro osoby s omezenou pohyblivostí.

Výběr správných dveří

Po pečlivém zaměření otvoru je čas vybrat správné dveře. Kromě rozměrů je potřeba zvážit i další faktory:

  • Orientace dveří - zda mají být pravé nebo levé a zda se mají otevírat dovnitř nebo ven. Nejčastější volbou jsou pravé dveře s otevíráním dovnitř, kdy jsou panty umístěny po pravé straně.
  • Materiál a design - dveře by měly ladit s celkovým stylem vašeho interiéru. Vybírat můžete mezi dřevěnými, skleněnými, kovovými nebo plastovými dveřmi v různých designech a povrchových úpravách.
  • Bezpečnostní prvky - zvažte, zda potřebujete dveře s vyšší požární odolností, bezpečnostním zámkem nebo třeba kukátkem.

Nové dveře do starých zárubní

Pokud měníte pouze dveřní křídlo a zachováváte původní zárubeň, je třeba dbát na přesné zaměření otvoru v zárubni. Postup je podobný jako při měření stavebního otvoru:

  1. Změřte výšku otvoru v zárubni od prahu po horní okraj zárubně. Odečtěte 1-2 cm.
  2. Změřte šířku otvoru v zárubni ve třech místech - nahoře, uprostřed a dole. Vyberte nejmenší naměřenou hodnotu a odečtěte 1 cm.

Podle těchto rozměrů pak vyberte nové dveřní křídlo. Drobné mezery se dají vyřešit seřízením pantů a těsněním.

Přesné zaměření dveří je základem úspěšné instalace nových dveří. Pečlivým měřením a odečtením správných hodnot zajistíte, že dveře budou perfektně pasovat a správně fungovat po mnoho let.

Pokud si nejste měřením jisti, neváhejte se obrátit na odborníky. Mnozí prodejci dveří nabízejí službu zaměření přímo u vás doma. Stačí jim zaslat fotografie otvoru s přiloženým metrem a poradí vám s výběrem těch správných dveří.

Nezapomeňte, že nové dveře nejsou jen funkčním prvkem, ale mohou být i designovým skvostem, který pozvedne váš interiér na novou úroveň. Tak šťastné měření a ještě šťastnější výběr dveří!

P.S. Nezapomeňte si na nové klíče pořídit i pěknou klíčenku, ať se vám dobře hledají a neztrácejí.